2008. szeptember 2., kedd

Mucha, Mucha, Mucha - Táncos

Szecesszió. Art Nuoveau. Nagyon sokáig ezek a szavak semmit nem jelentettek nekem. Mígnem Brüsszel építészetén keresztül megismerkedtem az Art Nouveau-val. Ami teljesen magával ragadott. A teljesség kedvéért néhány épület:




Nagyon nem sokat tudok hozzá tenni azontúl, hogy gyönyörű. Lendületes, kifinomult. Igen, kötődik hozzá a giccs fogalma is. De szerintem nem az. A wikipédia ezt írja róla:

A szecesszió a századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti irányzata, stílusként nehezen értelmezhető, historizmus- és eklektikaellenes mozgalom, ami minden országban másként nyilvánult meg. Sokáig a 19. század összekuszálódott végének vagy a 20. század tisztázatlan kezdetének tekintették. Önálló értékeire az 1970-es évektől figyeltek föl. Felmerült többek között az az értelmezési lehetőség, hogy a szecesszió az avantgárd legkorábbi fázisa. Az irányzatról kialakult negatív vélemények azonban máig nehezítik az értékelést, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy napjainkban a szecesszió a kereskedelmi festészet és a giccs forrásává vált. A szecesszió sokkal inkább egy művészeti irányzat, egy világkép, mint egységes stílus. A szó maga latin eredetű: kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt, és a hazugnak tartott historizmustól (neoreneszánsz, neobarokk, neogótikus stb. stílusok).


Főbb jellemzői: nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, „organikus” jellegű formálás. A szecessziós épületeken kevés a derékszög, a tervezők sokkal inkább kedvelték a lágy, gömbölyded formákat.
Én a plakátjait szeretem.
Plakátjai csík alakúak, a századforduló reklámiparának különleges, egyedi termékei. Roppant sokoldalú művész volt: illusztrált számos könyvet (Németország története, Ilsée), tervezett bélyeget, naptárt, tapétát, bútort, szőnyeget, üvegablakot, ékszereket és ékszerüzletet. Alkotásait gyakran ciklusokba, dekoratív pannóként rendezte össze: A négy évszak (1896), Ékkövek, Csillagok, Művészetek, Virágok, Hónapok.

És a mai kép: A. Mucha - a Táncos
Amiket fent idéztem, azt hiszem mindent elmondanak erről a képről is. Talán még annyit, hogy nagyon szeretem a vonalvezetésének lendületességét.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt a képet kaptam meg karácsonyra :) mármint persze egy reprót. Az első kép, ami megfogott tőle, arról nem is tudtam, hogy ki alkotta (az egyik Ősz), csak azt láttam, hogy hosszas keresgélés után végre találtam egy képet, ami maga a nőiesség, és amit el tudok képzelni a falamon. Nem szeretem minden képét, de azért a párért, ami tetszik, teljesen odavagyok :)