2010. február 8., hétfő

A vágy titokzatos tárgya


Ez a szobrocska kb. 25 ezer éves. Ez annyira nem meglepő. De mindössze 10 cm. Ez jobban meglepett.

A Geo magazinban volt egy összeállítás. "Az apró szobrocskák készítőinek és használóinak motivációja azonban máig homályba vész. (...) A legtöbb értelmezés két lehetőségből indul ki: az emberi termékenység ábrázolása és erősítése termékenységi szimbólumokkal, valamint az istennők alakjának formába öntésével - vagy a kettő összekötésével. Érdekes, hogy a fejek minden vonást nélkülöznek, illetve szokatlan még a hasonló férfiábrázolások hiánya. Mindez akár azt is jelentheti, hogy a kérdéses időszakban nem jutott  nekik szimbolikus, mitikus vagy rituális szerep - vagy egyszerűen még nem bukkantak rá ilyenekre. Meglepő az a tény is, hogy a tudósok egyöntetűen azt sugallják, a szobrokat férfiak készítették."
Most mondhatnám, hogy no comment, ez a szöveg kellőképpen magáért beszél. De igazából nagyon elgondolkodtató. Annyira régen volt az a 25 ezer évvel ezelőtt, hogy durva egyszerűsítés lenne egyértelműnek venni a mai sztereotípiákat. Miért ne készíthették volna a szobrokat nők? Érdekes gondolat, hogy ezeket a szobrokat használták, miért ne lehetett volna művészet, adózás a női test szépsége előtt?
És ami még eszembe jutott, hogy Popper mesélt erről egy előadásában: kb. 3800 évvel ezelőtt az emberek tömegként éltek, nem létezett igazán az az individuum,  ami ma jellemző ránk - lehet, hogy ezért sem volt arca... fel sem fogták, hogy különbség van ember és ember közt, ahogy a kezdeti stádiumban a csecsemő sem érzékeli elkülönülőnek édesanyját, illetve a világot.  
És arc ugyan nem volt, de haja egyik-másiknak van, sőt frizurájuk... talán ez is termékenységi szimbólum? 

Igazából azt sem tudtam, hogy többen vannak: vestonicei,  moravani, kostenki, lespugue-i vénuszok...Érdekes együtt látni, megnézni őket.


Nincsenek megjegyzések: