2008. szeptember 1., hétfő

Rézkarcok

Mai "kedvencem": Gross Arnold. Kortárs grafikus. Igazából a Római Spanyol lépcső című képet szerettem volna ide betenni, de nem találtam megfelelő formátumút.

Érdekes képi világa van, meseszerű, megnyugtató. Bár a kontrasztosabb, élesebb színezésű képeket szeretem jobban, valahogy ez a pasztel színvilág nála "pont jó". /Gondolom örülne, ha ezt olvasná ;) / Ezeket a képeket nézegetve el lehet szabadulni ebből a stresszes világból.

Találtam egy jó leírást a művészetéről, aminek néhány sorát itt idézném, de akit érdekel tovább tudja olvasni a linken.

Műveit páratlan technikai tudás, finom vonalvezetés, összefogott kompozíció és tartalmi-formai tisztaság jellemzi. Az 1950-es években alakította ki egyéni, senki mással össze nem téveszthető stílusát. Művészete a rézkarc teljes megújításán alapszik. A korábbi egyhangú, fekete-fehér műveket a szivárvány színeiben pompázó, sodró lendületű, mégis nyugalmat és harmóniát árasztó képek váltották fel. Rézkarcain egyetlen négyzetmilliméternyi terület sem maradhat szabadon, a lapokat sajátos tündérvilágának városai és lakói népesítik be. Reális elemekből alkot irreális, a szürreálison is túlnövő világot. Valós részletekből felépített, sokszor látomásosnak tűnő világa már-már groteszkbe hajlik, de képein nyoma sincs torz vagy deformált alakoknak. Az elrendezés szokatlanságából adódik a stílus definiálásának bizonytalansága. http://artportal.hu/lexikon/muveszek/gross_arnold

Nincsenek megjegyzések: